Followers

Assalammualaikum
Kepada Pencinta blog..penulis blog...pemerhati blog..mahupun yang baca senyap2..
Blog ni da bersarang lebah kuning lama tak menulis..
sangat tabik spring kepada yang rajin menulis mengupdate blog2 mereka...padahal sama je 24 jam Allah bagi masa ye dakk..alasan semata..
yela kan manusia lain2 kerja lain komitmen....
saya da ceburi bidang memblogspot ni sejak may 2009..dan sekarang 2014..lama ke tak erk??? 6 tahun lebih kurang tolak tambah...kalau kawin da beranak pinak cucu cicit miut....hihi
bercinta la haiii nak mengarang walaupun kadang-kadang banyakkkkk sangat info yang nak dikongsikan...zaman da canggih..orang tak pandang da nak tengok blog ha...
Tapi.... sapa kata..info kat blog tak kisahla mana2 .blogspot atau .com atau .org masih lagi releven..walaupun sekarang sibuk memasing dengan smartphone canggih manggih...bayangkan cara nak masak telur dadar pun ekau nak cari kat internet????? da kenapa???? haha...tu belum lagi cerita yang ketagih game..hoih..request game bagi nyawa kat facebook..korang tak rasa rindu ke nak main congkak..ting ting..hihi...
GENERASI Y mana tahu mainan macam tu..

Nak tahu GENERASI Y tu apa??? ha ni generasi yang tak boleh berenggang dengan internet..bayangkan la status tulis "connection lost"!! mahu kuali,periuk,katil terbalik..tak cukup dengan tu mogok taknak makan.ibarat TANPAMU INTERNET HIDUPKU BAGAI TIADA MATAHARI YANG MENYINARI HARI HARI INDAH....itu baru lost tak sampai setengah jam..cuba bayangkan kalau seminggu tak dapat internet...
secara tak langsungnya generasi ini adalah mereka yang cenderung kepada kebebasan bersuara dan pilihan,lebih sukakan cabaran serta menghargai keterbukaan, ketelusan dan integriti,interaktif dan inginkan sesuatu secara pantas.lingkungan umur dalam (13 ke 33 tahun)lahir pada 1977-1997.ha boleh check la..hihi..kalau nak tahu lebih lanjut rajin rajin la mengoogle..

Ni saja tangan gatal nak menulis..lama tak asah bakat gamaknya...

Okey cukup sampai sini dulu..nanti kita celoteh lagi ye..






Jangan kawin dengan "PROGRAMMER"

Hai kawan2..jalan malam ni nak kongsi satu cerita yang berbunyi......
korang kena fikir Sebelum anda memutuskan untuk berkahwin dengan seorang “programmer” supaya nanti tak menyesal dikemudian hari. Ini adalah contoh daripada seorang isteri yang mengadu pada mengenai hubungan dia dan si suami, seorang PROGRAMMER setiap hari.



Suami : (Setelah balik lewat dari pejabat) “Selamat malam sayang, sekarang saya logged in.”

Isteri : Abang ada beli tak barang yang saya pesan tadi?

Suami : Bad command or filename.

Isteri : Tapi kan ke saya dah call abang pagi tadi kat pejabat suruh abang beli!

Suami : Errorneous syntax. Abort?

isteri : Ish. Abang nih, takkan itu pon tak ingat? Hahaa….. Abang kata tadi dalam telefon nak beli tv? Mana dia?

Suami : Variable not found…

Isteri : Abang nih memang tak bole harap la. Bak kad kredit abang. Biar saya pergi belikan dan shopping barang dapur sekali.

Suami : Sharing Violation. Access denied…

Isteri : Abang ni tak sayang saya ke? abang lebih sayang komputer abang tu dari saya. Saya tak tahan la kalau macam ni selalu.

Suami : Too many parameters…

Isteri : Saya menyesal pilih abang sebagai suami saya. Harapkan muka je hensem.

Suami : Data type mismatch.

Isteri : Abang nih memang betul-betul tak berguna la.

Suami : It’s by Default.

Isteri : Macamana pula dengan gaji abang?

Suami : File in use … Try later.

Isteri : Kalau begitu, apa peranan saya disisi abang sebagai seorang isteri?

Suami : Unknown Virus. “



hancusss lebusss kalau macam ni..ibarat cakap dengan komputer bergerak....
cita ni sebijik terkena kat aku yang bakal proggrammer haih...ade yang aku buat kat laki aku gaya ni kang..ade nanti nak masak guna "try and error" compile = jadi lauk apa...nak makan " test run..." ada error kena masak balik hahahaha.......


*kalau nak kawin dengan orang macam ni kena faham jiwa mereka...korang kena selalu cucuk pendrive pastu scan virus kat diorang gne kaspersky 2020.hahahahaha


Blogger baru bagai goreng pisang panas

Assalamualaikum sume.....saje hari ni nak blogjalankakiayam...tersinggah kat blog Ben Ashaari(bloggersensasimasakini) asal segmen cari dia,asal update selang 10 minit memang dia,asal berita panas pun ada kat die,mat celoteh pun dia...(aku tak tau dia pakai tangan jenis RAM apa yang boleh update sebegitu pantas dia punya blog) sori ye en Ben..saje nak puji disitu..bukan apa leh jadi contoh :) (ntah die baca ntah tak apa yang aku bebel ni haha)..baru la teringat nak join apa2 segmen kalau ada...sekali da tutup pulak..fuhh memang pantas meletop nyah...apa pun dia da senarai kan blogger2 tu...dan nak jenguk2 blog diorang ni....erat kan silaturrahim la kata orang...para blogger semakin hari semakin ramai...kadang2 pusing2 keliling bumi jumpa kawan sendiri yang dulu pernah makan suap2, jalan pimpin tangan,tidur sebantal...haha! jom2 jalan cari kawan2 baru... :)


*Salam ziarah untuk sume...:)

Alkisah Sebuah cerita

aku nak kongsi sebuah cerita ngan korang ...cerita nya berbunyi begini....Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.
Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…
Eiiiii…geramnya aku!!!
Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..
”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!
Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..
Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..
“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa
hanset..hehe..”
Eiiii..geramnya aku!!!!
Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..
Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..
Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…
Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..
“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”
Eiii…geramnya aku!!!
Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,
“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…
Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…
Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight….kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!
Eiii…geramnya aku!!!
Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..
Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),
Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi
Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam ‘anak patung’..comel sangat…Ishkk..awak ni..tak perasan ker??Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…
Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…Ishkk..awak ni..tak perasan ker??
Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak?
Ishkk..awak ni..tak perasan ker??
Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…
“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “
Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)
Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…
P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

-tamat-

Moral of the story......ibu bapa tau apa yang terbaik untuk anaknye"renung2 renungkan...

Welcome Home...

Haii......assalamualaikum kawan2...nih baru masuk keje sebagai blogger balik..*wink *wink....sebab baru je resign...huhu( ooo da resign pandai kau nak tengok aku balik kan....*kata hati blog aku ni)...kata aku pulak.....da tu je masa yang aku ada...(alasan x boleh pakai ekau ni linda ooiii)...:P apapun..bukan aku x tengok langsung blog ni..tengok...kalau aku rasa sedih lagi la aku selalu tengok....ntah knapa...okey mula la balik kehidupan sebagai penggangur....keje yang aku dapat hari tu pun bukan xbagus tapi ada beberapa faktor yang membuatkan kita terpaksa memilih untuk berhenti....semoga Allah memberi rezeki yang lebih baik untuk yang akan datang....turun naik perjalanan hidup Allah dah tentukan....yang penting jangan berputus asa...Kalau kita bukan yang terbaik semasa berlumba-lumba untuk lekat di rahim ibu....kita x kan diizinkan keluar didunia ini...dengan itu berusaha untuk mencapai cita-cita masih belum terlambat....



p/s:sape nak join group penganggur sila isi borang..:P

Selamat Tahun Baru Cina nyer Puunnn...

assalam..ayarkk..pejam celik pejam celik..terbeliakkk biji mata :P dah sampai nye pun raye cine...SELAMAT TAHUN BARU CINA..Gong xi fa choi!!!....satu malaysia ma..semua sambut cina india melayu...(yang selalu xsedor diri melayu la suke mintak angpow..padahal bukan raye korang pun kann....(kelip2).haha...cube korang terbalikkan kalau raye Aidilfitri ada tak orang cina mintak angpow kat kite..hahaha...tapi apa pun kalau ada yang da bagi tu amik je la kan..rezeki kata orang jangan ditolak.....menurut kepercayaan diorang tahun ni ialah tahun naga air...(ade ke??? selalu naga ada api je erk....heeee....) layan je la......




Okey nak sambung makan limau lagi sebijik daaaa....

Tahun baru,Azam baru,Semangat baru


Assalam aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru 2012..walau agak terlambat sikit..tapi nak ucap jugak..)

Tajuk pertama:Selamat menjalankan azam tahun baru kepada korang semua( bagi yang ada azam je..yang takde duk la nganga jer..:P )

Tajuk kedua: Azam tahun lepas laksanakan tahun ni kalau belum terlaksana (mana yang nak kawin leh la jemput......)

Tajuk ketiga: Terima kasih kepada para follower dan reader yang membaca blog ni..tanpa mengira pangkat,muda, tua....sokongan anda amat dihargai..dan diharap akan terus menyokong sehingga ke akhir hayat blog ni...

Tajuk keempat: mendoakan korang semua lebih berjaya pada tahun ni...:)


Tajuk yang da tak ada tajuk : Selamat melayari bahtera hidup pada tahun 2012!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...